SBB Ae 610

We hebben een tweede digitale locomotief gekocht, de Minitrix 16261. Hoewel hij vergelijkbaar rijdt als de Re 482, heeft hij soms moeite om rustig te starten. Vermoedelijk gaan we deze inzetten voor een doorrijdende goederentrein.

Terugkomen op analoog of digitaal

Nu het baanplan min of meer vaste vormen aangenomen heeft, begon ik na te denken over hoe we de hele baan gaan besturen. Vanzelfsprekend wil ik botsingen voorkomen, en aangezien er meer treinen tegelijkertijd kunnen rijden dan er met de hand bediend kunnen worden, hebben we wel een blokbeveiligingssysteem nodig.

Jaren geleden zou je zoiets maken met diodes en relais, maar inmiddels zou er toch wel iets beters moeten zijn dan dat. Via Youtube kwam ik terecht bij MegaPoints Controllers, die een heel interessant systeem hebben, zie hieronder:

Dus begon ik een paar weken geleden met het opstellen van een boodschappenlijstje (in de hoop het binnen te krijgen voordat dat door Brexit ingewikkelder en/of duurder zou worden). Toen de lijst klaar was, schrok ik wel een beetje van de kosten voor het geheel. Ik weet dat deze hobby niet goedkoop is, maar onze keuze voor analoog was deels gebaseerd op het feit dat dat goedkoper was… Maar was dat wel echt zo?

Dus ik begon de vergelijking opnieuw te maken, gebaseerd op m’n boodschappenlijstje. Ik kwam er al snel achter dat sommige van mijn ideeën dat digitaal duur is, inmiddels niet meer klopten. Veel controllers zitten boven de €300,-, maar er zijn veelbelovende controllers voor de helft. En decoders kosten geen €100,- meer, maar nog maar eenderde daarvan. Na alles bij elkaar opgeteld te hebben, bleek dat je met (ongeveer) hetzelfde bedrag als voor een solide analoog system, je net zo goed digitaal kon gaan…

We gaan dus digitaal. We hebben de digikeijs DR-5000 DCC controller besteld, samen met enkele decoders van verschillende fabrikanten. Die gaan we testen in onze treintjes om te kijen welke het beste passen.

Ik ben nog steeds zeer inder de indruk van het systeem van MegaPoints Controllers. Als je een analoge baan hebt en verder wilt automatiseren, of als je redenen hebt om een analoge baan te beginnen, dan zou dit wel eens het beste systeem kunnen zijn. Maar anders: ga gewoon digitaal.

Rijgeluid verminderen

Een bekend probleem bij modelspoorwegen, is het geluid van rijdende treinen dat wordt versterkt door de houten constructie van de baan. Mensen gebruiken diverse materialen om dat tegen te gaan, zoals kurk en rubber.

Mijn eerste idee was om ondervloer voor laminaat te gebruiken. Voor onze laminaten vloeren hebben we dit gebruikt om het geluid van lopen erop in de kamers eronder te verminderen. Wellicht werkt dat ook goed voor onze modelbaan.

Op YouTube vonden we een film van marklinofsweden, die Ikea Stopp Filt gebruikt:

Ik wilde deze twee gaan vergelijken, dus ik heb een simpele testbaan gelegd, half op ondervloer, half op Stopp Filt. Vervolgens heb ik de locomotief gepakt met de meeste wielen (de krokodil) en deze rondjes laten rijden.

Anne, de kinderen en ik waren het er snel over eens: Stopp Filt was de beste. Wanneer de locomotief over de ondervloer reed, konden we nog steeds het geluid versterkt horen door de houten plaat. Wanneer hij over de Stopp Filt reed, hoorden we alleen de locomotief zelf. Onze dB-meter gaf ook minder decibels aan bij gebruik van Stopp Filt.

We gaan dus Ikea Stopp Filt gebruiken. Om “geluidsbruggen” te voorkomen, gebruiken we lijm, geen spijkers. En ik ben van plan de stroken Stopp Filt breder te maken dan de ballast die erop komt, om geluidsoverdracht via de kanten te voorkomen.

Overigens, naast deze tip heeft https://www.youtube.com/user/marklinofsweden ladingen goede videohandleidingen. Ga zeker kijken!

Bloembakken maken

Als ik aan Zwitserland denk, dan zie ik huizen met bloeiende hanggeraniums voor me, in van die mooie bloembakken. In ons Zwitserse dorpje wil ik ook bloembakken, maar het lukte me niet om ze te vinden. Tot ik op YouTube een video zag van Alps Diorama, waarin te zien is hoe je zelf redelijk makkelijk bloembakken kan maken voor schaal N.

Voor dit project heb ik de volgende items gebruikt: een gebruikt Zwitsers aandoend huisje, lucifers, modelbouwlijm en PVA (een soort houtlijm), bruine plakaatverf, groen bladmateriaal (in dit geval druivenblad van Heki) en roze strooimateriaal (van Busch).

Eerst heb ik de kopjes van de lucifers gesneden en ze op maat gemaakt. Daarna mochten ze in een mengsel van bruine verf en water. Om ze aan het huisje te bevestigen was modelbouwlijm nodig. Daarna deed ik PVA op de bloembak en een heleboel groene bladmateriaal. Na even drogen mocht het overschot eraf en was het tijd voor een tweede laag lijm en het roze strooimateriaal. En dat was alles. Nu hebben we een huisje met roze hanggeraniums in bloembakken!

Nog even een tip: voor schaal N zijn gewone lucifers de juiste dikte; voor H0 zou je de dikkere langere lucifers kunnen gebruiken.